Recept na chutný a zdravý banánový chléb

Recept na chutný a zdravý banánový chléb
Zdroj fotografie: Getty images

Banánový chléb je zdravá varianta vhodná k snídani, večeři i k běžné svačině. Podle našeho receptu připravíme bezlepkový banánový chléb s kousky hořké čokolády.

Obtížnost Střední
Příprava 35 minut + pečení 50–60 minut
Porce přibližně 11 porcí

Vhodný s arašídovým máslem, džemem nebo jen tak samotný s dobrým čajem či kávou k snídani, svačině nebo i zdravé večeři.

Díky pohankovým vločkám je vhodný i pro celiaky.

Hlavní ingrediencí receptu jsou, jak už název napovídá, banány. Ty jsou plné vody a sacharidů, které dodávají našemu tělu energii.

Výbornou vlastností banánů je jejich nízký obsah tuku.

Z minerálních látek obsahují také draslík, hořčík, fosfor, mangan měď, selen, sodík, vlákninu, zinek a železo.

Z vitamínů dominují A, B2, B6, B9 a C, dále E a K.

Jednou ze zajímavých vlastností banánů je, že se sklízejí ještě zelené a poté se nechávají dozrát při stabilní teplotě. Další zajímavostí zrání je, že existuje několik stupňů zralosti. V rámci těchto stupňů se také rozlišuje obsah cukru a škrobu.

Banány jsou skvělým pomocníkem v boji proti mrtvici. Ty nezralé pomáhají v boji proti rakovině.

Patří také mezi základní pomocníky v babských receptech proti průjmu nebo naopak zácpě. Zlepšují totiž naše trávení a uklidňují ho při podráždění.

Draslík v nich obsažený pomáhá ke zdraví srdce a dobrému krevnímu tlaku.

Oblíbené jsou také u sportovců, kterým pomáhají při zmírňování svalových křečí, bolesti a regeneraci.

Konzumace banánů se doporučuje také studentům, kterým uklidňují nervy, regulují stres a dokonce působí jako přírodní antidepresivum.

Banánové slupky lze použít také při kožních problémech, po bodnutí hmyzem nebo k odstranění bradavic.

Ingredience na banánový chléb s hořkou čokoládou

  • 4 banány
  • 2 vejce
  • 2 dcl kokosového mléka
  • 1/3 šálku kokosového oleje
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1 hrnek pohankových vloček (nebo pohankové krupice – ty jsou již namleté)
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • vanilkový extrakt
  • sůl
  • jedlá soda
  • med

Recept

1. Nejprve rozmixujte vločky najemno a zvlášť rozmixujte nebo jen rozmačkejte banány vidličkou.

Můžete rozmixovat banány s vejci a mlékem ve smoothie mixéru.

2. Banány, mléko, vejce, vanilku, med a olej přidejte k banánové směsi. Dobře promíchejte se všemi suchými přísadami, jako jsou ovesné vločky, nasekaná čokoláda, mouka, špetka soli a zarovnaná lžička jedlé sody.

Nejlepší je směs promíchat metličkou. Bude dobře spojená a nadýchaná.

3. Zapékací misku dobře vymažte tukem a nalijte do ní směs. Chléb lze upéct v jakémkoli tvaru, od srnčího hřbetu až po buchtu.

4. Pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia přibližně 50 až 65 minut.

5. Když je chléb dobře upečený, nechte ho trochu vychladnout a podávejte.

Dobrou chuť!

Chléb je vhodný pro osoby s alergií na ořechy a celiaky. Samozřejmě můžete přidat i ořechy, sušené nebo čerstvé ovoce. Vždy bude mít jinou chuť a vůni.

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.