Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone

Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone
Zdroj fotografie: Getty images

Sezóna jahod je v plném proudu. Nevíte, co s nimi? Zkuste náš recept na jahodový dort.

Cheesecake recepty patří mezi velmi oblíbené, ať už jde o jeho pečené, nebo nepečené varianty.
My vám ho nabízíme ve zdravé formě s jahodami v kombinaci s mascarpone.

Co je cheesecake?
Cheesecake je dezert, který tvoří dvě vrstvy:

  • korpus z rozdrobených sušenek
  • a sýrová (resp. tvarohová) vrstva

Na začátku byl cheesecake pouze pečeným dezertem.
Můžeme ho připravit podle původní receptury (čistě sýrový), nebo s různou příchutí. V tom případě ho obohatíme o třetí vrstvu, jako je ovoce, čokoláda a podobně.

O jahodách

Jahody patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejvíce rozšířené plody v mírném zeměpisném pásmu.
Pro svoji nezaměnitelnou chuť, vůni i vzhled zastupují důležité místo v kuchyni.
Důležité jsou pro naše zdraví i krásu, neboť jsou významným zdrojem vitamínů a minerálních látek.

Přečtěte si náš článek: Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (ze špaldové mouky)
Kromě receptu na výborný a chutný koláč si v článku můžete přečíst i o tom:

  • Jaké látky jahody obsahují
  • Jaké účinky má konzumace jahod na naše zdraví
  • Čeho si na jahodách třeba všímat, pokud si je kupujeme v obchodu

Jahody jsou určeny především k přímé konzumaci po sklizni.
Obsahují 80 až 90 % vody. Proto se může stát, že nám velmi rychle zplesniví.

7 triků a rad: Jak udržet jahody co nejdéle čerstvé

1. Jahodám necháváme stopky.

Bez nich začnou rychle vysychat, neudrží si svůj vysoký obsah vody a začnou se scvrkávat. Navíc po odtržení stopky vzniká rána, která se stává vstupní branou pro hnilobu.

2. Jahody uskladněme v chladničce v plastové nebo keramické nádobě neumyté. Myjeme je až těsně před konzumací.

3. Důležité je jahody před uložením do chladničky protřídit. Každou napadenou jahodu je třeba vyhodit, neboť plíseň se rychle šíří. Raději na začátku vyhodit jednu než na konci všechny.

A to koupené i nasbírané.

4. Dopřejeme-li jahodám octovou koupel, vydrží v chladničce mnohem déle, někdy i 10 dní. A to díky tomu, že ocet dokáže zničit bakterie a plísně, které jsme si na jahodách přinesli. Vodu smícháme s octem v poměru 10:1. Do tohoto roztoku ponoříme jahody na několik minut.

Potom je opláchneme pod tekoucí vodou a necháme zcela vyschnout na bavlněné utěrce.

5. Chceme-li použít jahody na zdobení a potřebujeme, aby vypadaly co nejlépe, můžeme je v chladničce uskladnit v kartonovém obalu na vajíčka. Ten absorbuje přebytečnou vlhkost.

6. Jahody si můžeme uchovat i jejich zmrazením.

Mrazíme celé plody, aby nám při následném rozmrazování vyteklo co nejméně šťávy.
Vybíráme si pevné, nepoškozené plody, kterým šetrně odstraníme stopku.

Vložíme je do sítka a opláchneme. Necháme je úplně uschnout nejprve na utěrce a poté na tácku.

Pokud bychom je mrazili mokré nebo ještě vlhké, přimrzly by k sobě a nemohli bychom je oddělit.

Jahody vložíme do mrazničky i s tácem, na kterém jsou rovnoměrně rozloženy, a již dokonale oschlé. Po zmrazení je přesypeme do igelitového sáčku nebo do vhodné nádoby. Takto zamražené jahody nám vydrží minimálně 10 měsíců.

7. Další možností uskladnění jahod je jejich zpracování formou zavařování, vaření domácího džemu či výroby sirupu.

O mascarpone

Mascarpone pochází z Lombardie.
Je to jemný, krémový čerstvý sýr, vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné bez odebírání syrovátky.

Obsahuje vysoké procento tuku, cca 60 %.

Používá se především při přípravě sladkých dezertů, protože má jemnou krémovou strukturu a lahodnou chuť. Mascarpone krém se skvěle hodí k čerstvému ovoci, na dorty či do sklenic, nepečených dezertů s piškoty, sušenkami.

Je základem tradičního tiramisu, je však vhodný i jako náhrada "tučného" másla v krémech.

Jahodový cheesecake s mascarpone

Náš recept na zdravý fit jahodový cheesecake bude v pečené formě.
Připravíme si proto vhodnou pečící formu. Ta by měla mít průměr 20 až 24 cm.

Ingredience

Korpus: 

  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g ořechů – vaše oblíbená směs
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • voda

Náplň:

  • 500 g odtučněného tvarohu
    250 g mascarpone
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 3 vejce
  • 2 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 20 g kokosového cukru
  • 5 g stévie
  • vanilkový extrakt

Poleva:

  • 300 g jahod
  • 1/2 balení želatiny v prášku

Postup

1.

Připravíme si dortovou formu, kterou vysteleme pečicím papírem. Z papíru odstřihneme čtverec adekvátní k obvodu formy.

Nebudeme stříhat jeho okraje, necháme ho čtvercový. Bude se nám na konci lépe manipulovat s koláčem při jeho překládání na servírovací podnos.

Zároveň si připravíme i pečicí troubu. Předehřejeme si ji na 180 stupňů.

2.

Nyní si připravíme korpus:

  • Sekacím mixérem rozmixujeme ovesné vločky a směs ořechů.
  • Do vzniklé hmoty přidáme kakao a pomalu začneme přilévat vodu.
  • Vodu přiléváme do té doby, dokud nám nevznikne "lepkavá" hmota, kterou rozetřeme na dno pečící formy.

Formu s korpusem vložíme do vyhřáté trouby. Základ koláče si dáme předpéct na 10 minut.
Po uplynutí času jej vyjmeme a necháme chladnout.
Teplotu trouby snížíme na 170 stupňů a pokračujeme s přípravou náplně.

3.

Náplň na náš cheesecake si připravíme tak, že smícháme:

  • tvaroh
  • mascarpone
  • řecký jogurt
  • spolu s citrónovou šťávou
  • s pár kapkami vanilkového extraktu
  • zároveň přidáme i kokosový cukr a stévii

Mícháme na nejnižších otáčkách, aby nám směs zůstala stále hustá.
Za stálého míchání postupně přidáváme vajíčka. Krém utřeme do hladka.

4.

Krém nalijeme na vychladlý korpus do dortové formy.

Můžeme jej ještě za pomoci stěrky jemně rozetřít, abychom měli povrch koláče zarovnaný.

Takto připravený cheesecake dáme péct.
Pečeme ho pomalu při teplotě 170 stupňů přibližně 60 až 70 minut, dokud nám od okrajů a svrchu nezačne hnědnout.

5.

Po dopečení troubu vypneme a při otevřených dvířkách necháme koláč chladnout 20 až 30 minut.
Po vyjmutí z trouby ho necháme nejprve dokonale vychladnout při pokojové teplotě. Následně ho dáme ztuhnout do chladničky minimálně na tři hodiny.

Nejlepší je upéct si koláč den dopředu a nechat ho vychladnout přes noc.

Vychladlý koláč by měl krásně držet tvar, být pružný a nadýchaný.

6.

A můžeme zdobit:

  • Nakrájíme si jahody na tenčí plátky, které poklademe na cheesecake.
  • Zbylé jahody ponorným mixérem vymixujeme, přidáme půl balíku želatiny a směs jemně ohřejeme v mikrovlnce.
  • Nalijeme na ozdobený dezert a vložíme do chladničky ztuhnout.

Přejeme dobrou chuť!

Vyzkoušejte i další naše zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.