Šťavnatá, dvoubarevná bábovka? Zdravý recept s tvarohem, mandlemi a pomeranči

Šťavnatá, dvoubarevná bábovka? Zdravý recept s tvarohem, mandlemi a pomeranči
Zdroj fotografie: Getty images

Bábovka je oblíbeným dezertem, v mnoha domácnostech. Dotváří rodinnou pohodu, zdobí prostřený stůl. Receptů na tuto tradiční pochoutku je mnoho. My vám ukážeme o něco zdravější, ale stejně chutné provedení.

Recept na zdravou bábovku si jistě oblíbíte. S tvarohem, mandlemi a pomerančovou šťávou docílíte svěží a šťavnaté chuti. Tato zdravější varianta bábovky zpestří váš seznam chutných dezertů.

Díky tvarohu bude vaše bábovka mimo jiné bohatá na vápník, který je důležitý pro kosti, svaly či zuby. Je velmi dobře stravitelný a obsahuje i množství minerálů a vitaminů.

Přečtěte si také článek: Bezlepková bábovka? Recept na hrníčkovou bábovku s kokosem či ořechy

Mandle obsahují mandlový olej, vitamíny skupiny B, E a A. Obsahují také kalcium, magnesium a draslík. Jejich hodnoty jsou vyšší než v jiných ořeších. Právem se proto považují za ty nejzdravější.

Zvyšuje hladinu dobrého (HDL) cholesterolu, který odstraňuje z cév nadbytek škodlivého (LDL) cholesterolu. Přispívá tak k prevenci vzniku aterosklerózy. Působí také protizánětlivě a antioxidačně.

Možná vás zaujme i článek: Naše tělo potřebuje omega-3 mastné kyseliny. Přijímáme jich dostatek?

Šťáva z různých citrusů patří mezi oblíbené tekutiny. Nejen pro jejich osvěžující chuť má využití i v jiných receptech či míchaných nápojích. Obsahují množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Jejich výhodou je i vlastnost přirozeně prodlužovat výdrž potravin.

Nechte se také inspirovat článkem: Smoothie recepty z ovoce, zeleniny, pro zdraví, energii, hubnutí?

Tvarohová bábovka s mandlemi a pomerančovou šťávou

Tento netradiční recept v sobě skrývá zajímavou kombinaci chutí, kterou si můžete i sami přizpůsobit a doladit. Kromě uvedených přísad budete potřebovat i formu na bábovku. Díky ní vykouzlíte bábovce klasický a všem známý bábovkový tvar.

Budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 4 vajíčka
  • vanilkový cukr
  • šťáva z dvou pomerančů
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • kypřicí prášek
  • 100 g pomletých mandlí
  • 250 g tvarohu
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Jak na to:

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Oddělte si žloutky od bílků. Mandle rozmelte na jemno a pomeranče odšťavněte.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou, aby se těsto nepřilepilo. Troubu předehřejte na 180 °C.

Pomocí šlehače s metličkami utřete máslo se žloutky, vanilkovým a třtinovým cukrem.

Postupně přidávejte pomerančovou šťávu, mouku s kypřicím práškem, pomleté ​​mandle a tvaroh.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který vařečkou vmíchejte do připraveného těsta.

Těsto vlijte do připravené formy. Asi třetinu těsta si však ještě nechte v misce a smíchejte ho s trochou kakaa.

Kakao si můžete nejprve prosít přes malé sítko. Takto zabarvené těsto přilijte do formy, ke zbytku těsta.

Kakao podporuje vyplavení endorfinů, což jsou takzvané hormony štěstí. Kromě řady jiných prospěšných látek obsahují i ​​flavonoidy, což jsou rostlinné sloučeniny s příznivými účinky na organismus. Působí jako antioxidanty, potlačují zánět či chrání tělo před škodlivými mikroby.

Bábovku vložte do trouby a pečte zhruba 60 až 75 minut.

Zapíchnutím špejle do těsta zjistíme, zda je bábovka dostatečně propečená. Pokud se na špejli po vytažení nenachází nalepené těsto, můžeme bábovku vyjmout z trouby.

Z formy se bude bábovka snáze vyndávat až po vychladnutí. Zatím si můžete přichystat tác či talíř, kam bábovku vyklopíte.

Hotovou bábovku můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít citrónovou polevou.

Recept na citrónovou polevu

Citronová či pomerančová poleva dochutí a dozdobí zejména svěží ovocné zákusky i dorty.

Na polevu budete potřebovat:

  • 70 g moučkového cukru
  • šťávu z jednoho citronu nebo pomeranče

Jak na to:

Do menšího kastrůlku vlijte šťávu a pomalu ji zahřívejte. Do teplé šťávy přidejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.

Ještě teplou polevou polijte bábovku nebo jiný dezert. Vytvoří se tak sladký a lesklý povrch.

K dozdobení můžete použít i pokládané měsíčky mandarinky či posypat strouhanými mandlemi. Záleží jen na vaší chuti a fantazii.

Přejeme dobrou chuť!

Inspirujte se také našimi jinými osvěžujícími recepty:

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.