Zdravá verze fit francouzských brambor? Tohle je recept

Zdravá verze fit francouzských brambor? Tohle je recept
Zdroj fotografie: Getty images

Velmi oblíbený a snadný recept z Francie vás díky naší zdravé verzi zasytí.

Obtížnost Střední
Příprava 25 minut + 55 minut pečení
Porce přibližně 4 porce

Náš recept na fit francouzské brambory je plný vitamínů a také energie, po kterých nepřiberete a udrží vás ve skvělé kondici.

Lahodné fit francouzské brambory jsou vhodné k podávání k obědu, ale i k večeři. Originální francouzské brambory se připravují z brambor, slaniny nebo klobásy, hermelínu, smetany a vejce.

My je připravíme v lehčí verzi. Místo slaniny použijeme velmi prospěšné a lehké krůtí maso a zdravější ovčí sýr.

Krůtí maso má oproti zmíněné slanině nebo uzenině mnoho výhod. Je mnohem lehčí, protože obsahuje málo tuku, takže je lehce stravitelné a nepodporuje tvorbu cholesterolu v cévách.

Z vitaminů se v tomto druhu masa nachází zinek, železo, hořčík, vápník a vitaminy B3, B6, B12. Má tedy pozitivní vliv na anemické poruchy, řídnutí kostí, chudokrevnost, funkci jater a také na nervový systém.

Toto složení si mohou dopřát zejména dámy, pro které je cenné zejména z hlediska obsahu železa, a to je nezbytné během menstruace. Podporuje také krvetvorbu a fungování červených krvinek.

Muže potěší také obsah zinku, který má příznivý vliv na imunitní systém člověka a na potenci.

Brambory jsou jednoznačně jednou z nejoblíbenějších surovin v řadě kuchyní, a tak jsme si tento recept z Francie mohli vylepšit podle našich chutí a potřeb.

Obsahují hodně vody a hodně výživných škrobů. Z vitaminů brambory obsahují A, B1, B2 a B6, C, jsou také zdrojem železa, hořčíku, zinku, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, fluoru nebo sodíku.

Díky obsahu fenolových kyselin nám pomáhají v boji proti škodlivým bakteriím a virům.

Složení brambor je prospěšné pro správné trávení a díky správné přípravě pomáhají také zvládat cukrovku, posilují zdraví srdce, snižují hladinu cholesterolu, omezují projevy stárnutí nebo snižují krevní tlak. Poděkovat jim můžeme i za posílení imunity nebo snížení nespavosti.

Dalšími zdravými ingrediencemi v našem receptu jsou určitě ovčí tvrdý sýr a zakysaná smetana.

Zakysaná smetana přispívá k našemu zdraví více, než si možná myslíte. Její ušlechtilé bakterie totiž pozitivně ovlivňují naše trávení.

Pomáhá při pocitu nafouklého břicha a obtížném trávení. Překvapivě také pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení, protože posiluje imunitu.

Obsahuje především vápník a bílkoviny, dále fosfor, selen, vitaminy C, E a vitaminy skupiny B včetně kobalaminu (B12).

Ovčí sýr má naopak více stravitelných tuků a je méně kalorický. Obsahuje vitaminy A, D, E, B a kyselinu listovou. Díky svému složení je vhodný i pro osoby s intolerancí laktózy.

Suroviny

  • 5 velkých brambor
  • 1 ks krůtích prsou
  • 150 g ovčího sýra

Zálivka

  • 1 ks zakysané smetany
  • sůl
  • černý pepř
  • bazalka
  • olivový olej
  • česnek

Recept na fit francouzské brambory

1. Nejprve brambory očistěte a omyjte. Poté je nakrájejte na tenká kolečka.

2. Rovněž omyjte a očistěte krůtí prsa. Můžete je přes noc namočit do mléka s pepřem a solí. Budou měkčí a šťavnatější.

3. Vymažte zapékací misku olivovým olejem.

4. Mezitím si připravte zálivku ze zakysané smetany, trochy olivového oleje, nasekané čerstvé bazalky, 3 stroužků česneku, špetky pepře a soli.

Do zálivky přidáme koření podle chuti, více česneku, bazalky atd.

5. Do zapékací misky postupně naskládejte vrstvu brambor, na kterou navršte na tenké plátky nakrájené maso. Zalijte dresinkem.

6. Na maso navrstvěte brambory, na ně sýr a opět brambory. Opět zalijte.

Takto můžete vrstvit několikrát, záleží na množství a vaší chuti.

7. Nakonec zapékací misku přikryjte a pečte při 185 stupních Celsia asi hodinu, dokud brambory a maso nezměknou.

Na konci doby pečení můžete mísu odkrýt, abyste dosáhli křupavého povrchu brambor.

Tento recept lze obměňovat. Místo klasických brambor můžeme použít sladké brambory, ty je však třeba péct déle. Můžeme také připravit veganskou verzi – použít vegetariánské maso nebo jen obyčejné tofu a místo smetany dát kokosové mléko nebo veganský bílý jogurt.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.