Zdravé zapečené těstoviny s brokolicí. Znáte tento recept?

Zdravé zapečené těstoviny s brokolicí. Znáte tento recept?
Zdroj fotografie: Getty images
Tento recept na zapečené těstoviny s brokolicí je plný zdraví a energie. Nejlepší na něm je, že je vhodný pro celiaky i lidi s intolerancí laktózy.
Obtížnost nízká
Příprava 25 minut + 20 minut pečení
Porce přibližně 4 porce

Zelené zapečené těstoviny potěší alergiky, ale například i sportovce. Brokolici si totiž oblíbili lidé s vysokou tělesnou zátěží, zejména kulturisté.

Náš recept na těstoviny zapečené s brokolicí se snadno připravuje a uspokojí i ty nejvybíravější žaludky.

Základem jsou kvalitní těstoviny, například rýžové nebo dětské těstoviny. Jsou neutrální a malé, takže vynikne brokolice a ostatní ingredience.

Hlavní ingrediencí receptu je čerstvá brokolice, ale můžete použít i mraženou. Občas se nám také stane, že na poslední chvíli neseženeme mezi čerstvou zeleninou pěknou brokolici. V tom případě sáhneme po mražené.

Brokolice patří mezi velmi ceněnou zeleninu. Je velmi prospěšná pro naše zdraví. Říká se jí také zelená růže nebo královna zeleniny.

V minulosti ji využívali i přírodní léčitelé, kteří ji používali v boji proti různým a závažným onemocněním.

Patří do stejné skupiny jako zelí, kedlubny, kapusta nebo mangold, tedy mezi kapustovité rostliny.

Její původ se připisuje středomořské oblasti, pravděpodobně pochází z planě rostoucí rostliny na Apeninském poloostrově.
Odhaduje se, že se začala pěstovat ve středověku a do dnešní podoby ji vyšlechtili Italové. Byla dokonce nazývána italským chřestem.

Její užitečnost spočívá především ve složení. Je bohatá na vitaminy, minerály a další účinné látky.

Z vitaminů jsou přítomny A, B1, B2, B3, B5, B6 a B9, C, E a K. Z minerálních látek převažuje draslík, dále fosfor, hořčík, mangan, lutein, betakaroten, vápník, vláknina, selen, zinek a železo.

Tato kombinace z ní dělá skvělý prostředek pro podporu zdraví. Její příznivé účinky se projevují v boji proti zácpě a zažívacím potížím.

Pomáhá při řešení zánětů v těle, ale pomůže také regulovat hladinu cukru nebo toxinů a chemických látek v těle.

Díky obsahu řady antioxidačních látek příznivě působí na pročištění a uvolnění trávení. To je užitečné zejména pro správnou funkci jater, ledvin, střev, ale také pro zdraví kůže a například i plic.

Obsahuje také sulforafan, který je velkým pomocníkem v boji proti rakovinným buňkám. Bylo prokázáno, že tato látka pomáhá také autistům, lidem s nemocemi srdce, alergiemi, cukrovkou nebo záněty kostních kloubů.

Důležitou složkou je také kokosová smetana. Ta nahrazuje běžnou smetanu ke šlehání, která je poměrně těžká a obsahuje hodně živočišných tuků.

Kokosové mléko je velmi oblíbenou náhradou mléka s laktózou. Jedná se o rostlinnou potravinu s vysokým obsahem prospěšných látek a účinků na naše zdraví.

Kokosové mléko a smetana jsou oblíbené zejména na Havaji, v Indii a Jižní Americe. Přináší nám trochu zdravé exotiky do naší kuchyně.

Obsahuje méně tuku, a o to více prospěšných a méně zatěžujících živin.

Díky této smetaně získáme pro naše tělo dostatek kalorií, bílkovin, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, mědi, manganu, sacharidů, vlákniny a železa.

Z vitaminů zde najdeme C, E a K a také velmi prospěšnou kyselinu listovou.

I přes obsah tuku v kokosovém krému můžeme zhubnout. Jedná se o MCT tuky prospěšné pro naše tělo a metabolismus.

Ingredience na zapečené těstoviny s brokolicí

  • 300 g rýžových těstovin pro děti
  • 250 ml kokosového krému
  • 150 g strouhaného sýra bez laktózy
  • 1 středně velká brokolice
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • bazalka
  • černý pepř

Recept

1. Nejprve uvařte těstoviny. Můžete vařit doměkka, někdo dává přednost al dente.

2. Brokolici předem uvaříme v osolené vroucí vodě.

3. Brokolici nakrájejte na menší kousky. Smíchejte ji s těstovinami a olejem a nasypte do zapékací misky.

4. Směs zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a kořením.

Ke smetaně a vejci můžete pro lepší chuť přidat jak sýr, tak kvalitní prosciutto.

5. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 20 minut. Poté vyjměte, posypte sýrem a dopečte.

6. Můžete směs nalít do formy na muffiny. Tím se jednotlivé porce upečou zvlášť.

Dobrou chuť!

Takto zapečené těstoviny se skvěle hodí k čerstvému baby špenátu s jarní cibulkou a cherry rajčátky pohozenými v olivovém oleji s provensálskými bylinkami.

Díky použití bezlaktózové smetany a sýra jsou těstoviny vhodné i pro osoby s intolerancí laktózy a díky rýžovým těstovinám také pro celiaky.

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.