Zdravý borůvkový cheesecake? Vyzkoušejte recept s tvarohem a mascarpone

Zdravý borůvkový cheesecake? Vyzkoušejte recept s tvarohem a mascarpone
Zdroj fotografie: Getty images

Cheesecake s borůvkami dodá letní atmosféře tu správnou chuť. S tímto zdravým dezertem nemůžete nic pokazit a potěšíte nejeden mlsný jazýček.

S naším receptem na pečený borůvkový cheesecake s mascarpone si připravíte zdravý tvarohový dezert. Ten vás osvěží nejen v horkých letních dnech.

Cheesecake se stal za poslední období velmi populárním zákuskem. Mnozí myslí, že má americké kořeny. První stopy této tvarohové pochoutky však našli archeologové už ve starověkém Řecku. Jeho modernější verze a anglické pojmenování cheesecake pochází pravděpodobně až z období 15. století.

Na světě existují různé druhy tohoto tvarohového koláče. Mnoho národů má svoji typickou verzi, určenou svým regionům.

Všechny varianty jsou však tvořeny alespoň dvěma složkami. Jednou je křupavý základ dezertu, který je tvořen z rozdrobených sušenek. Druhou hlavní složkou je náplň, která se skládá z různých kombinací tvarohu, sýra či smetany.

Obecně známe pečený a nepečený cheesecake. Připravuje se s různými kombinacemi ovoce, karamelu či vanilky.

Borůvky nepochybně patří mezi ty nejzdravější a nejchutnější druhy ovoce. Obsahují vysoký podíl vlákniny, antioxidantů, vitamínu C a vápníku. Nápomocné jsou při střevních potížích, jako jsou průjmy, různé záněty i vysoký cholesterol. Vyhledávané jsou také pro jejich schopnost posilovat imunitu. S oblibou se využívají i při různých dietách.

Nechte na inspirovat i jinými zdravými borůvkovými pamlsky v článcích:

Recept na borůvkový cheesecake

Připravte si spolu s námi ještě zdravější verzi tohoto chutného tvarohového dezertu s borůvkami. Nezabere vám to příliš času a výsledek rozhodně stojí za to.

Budete potřebovat:

  • 260 g celozrnných sušenek
  • 125 g másla
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 2 vajíčka
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 250–300 g borůvek
  • 2 polévkové lžíce vanilkového pudinku
  • 2 polévkové lžíce čisté vody

Jak na to:

Předehřejte si troubu na 170 °C.

Sušenky semelte v mixéru nebo rozmačkejte nadrobno. Máslo nechte pomalu roztát a smíchejte ho s rozdrobenými sušenkami.

Do dortové formy vložte pečicí papír. Potom na ni přeložte sušenky smíchané s máslem. Hmotu rovnoměrně lžící rozetřete na dno a po krajích i mírně do výšky.

Formu vložte na 10 až 15 minut do trouby.

Mezitím si v misce rozmíchejte tvaroh, mascarpone, vajíčka a med. Tuto směs nalijte na předpečený základ a opět vložte do trouby.

Pečte ještě asi 50 minut.

Po upečení nechte cheesecake pomalu vychladnout.

Zatím si připravte vrchní vrstvu z borůvek. Ty rozmačkejte vidličkou, podle své chuti oslaďte medem a povařte.

Ve sklenici smíchejte pudink s vlažnou vodou a vlijte k borůvkám. Nechte ještě povařit.

Pudink s borůvkami vytvoří hustou směs, která vytvoří na koláči krásnou a chutnou vrchní vrstvu. Když budou borůvky alespoň trochu vychlazené, vlijte je na cheesecake.

Cheesecake můžete samozřejmě ještě dozdobit celými borůvkami, jiným lesním ovocem či voňavými lístky máty.

Nezapomeňte dát koláč ještě pořádně ztuhnout do chladničky. Pak už stačí jen odkrojit a vychutnat svěží chuť sušenek, tvarohu a ovoce.

Přejeme dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.